Historiek

Wereldwijd heeft deze eenvoudige kookpot zich in diverse richtingen ontwikkeld. Neem bijvoorbeeld de tandoor in India of de Japanse mushi kamado, bedoeld voor het stomen van rijst, die gebruikt wordt bij ceremoniële gelegenheden. De oorspronkelijke mushi kamado was een ronde aardewerk pot met een los, koepelvormig deksel, die met name aangetroffen werd in het zuiden van Japan. In de loop der tijd werd hij voorzien van een regelschuif en ventilatieopeningen om de warmte beter te kunnen regelen. Ook ging men op houtskool stoken in plaats van hout. Na de Tweede Wereldoorlog maakten de Amerikanen kennis met de mushi kamado.

De naam ‘kamado’ is in feite het Japanse woord voor ‘kachel’ of ‘fornuis’. Letterlijk betekent kamado ‘plaats voor de kookpot’. Tegenwoordig geldt kamado als algemene aanduiding voor dit type keramische grill.

Technologie

De moderne kamado-bbq’s worden gemaakt van allerlei soorten materialen, waaronder bij hoge temperatuur gestookt keramiek, vuurvaste materialen, traditioneel terracotta en een mengeling van Portlandcement met lava steengruis. De buitenkant varieert van hoogglanzend keramisch glazuur tot verf, stucwerk achtig reliëf of keramische tegels. Dankzij het gebruik van moderne keramische en hittebestendige materialen (technologie die ook in de hitte schilden van de space shuttle gebruikt werden) komt het zelden voor dat er een barst ontstaat in de behuizing, wat bij het oorspronkelijke Japanse model wel vaak het geval was.

 

Brandstof

De meeste kamado-bbq’s branden op houtskool, hoewel er enkele pogingen zijn gedaan om ze op gas of elektrisch te stoken. Een van de voordelen van de keramische constructie is dat het bereide voedsel geen bijsmaak krijgt. Om dezelfde reden verdienen grote stukken houtskool de voorkeur voor de moderne kamado bbq. Niet alleen blijft er bij houtskool weinig as over, het alternatief is houtskoolbriketten en die bevatten veel toevoegingen die de smaak van het voedsel nadelig kunnen beïnvloeden. Houtskool kan op een milieuvriendelijke en duurzame wijze worden vervaardigd door gebruik te maken van hakhout.

 

Toepassingen

Keramische bbq’s in kamado-stijl bieden bijzonder veel mogelijkheden. Ze zijn niet alleen geschikt om mee te grillen en te roken, maar ook voor het bakken van pizza op een pizzasteen. Ook brood, cake en taarten kunnen erin gebakken worden. Het is ook een ideaal toestel om wokgerechten, quiche of Paella in te maken. Dat komt omdat de keramische behuizing uitstekend de warmte vasthoudt, wat betekent dat er maximum temperaturen tot 400 °C bereikt kunnen worden. Daarnaast kan de luchttoevoer (en daarmee de temperatuur) in een kamado heel nauwkeurig geregeld worden, zodat de BBQ fungeert als een soort houtoven. Daardoor is je kamado ook te gebruiken voor het braden en bakken van alles wat er in een traditionele  oven gemaakt wordt.

Terug naar boven

Je winkelmand