🔥 Start hier je BBQ avontuur🔥

Recepten

 

Benodigdheden:

Voorbereiding:

  • Om nat te pekelen gaan we de kalkoen 24 uur in de natte pekel onderdompelen. Hierna laat je hem nog eens 24 uur drogen in de frigo zodat het vel mooi knapperig gebakken kan worden. Plan dus goed vooruit!
  • Plaats de kalkoen in de kookpot en vul water bij totdat hij volledig onder staat.
  • Verwijder de kalkoen en meet de hoeveelheid water die overblijft om te bepalen hoeveel pekel je moet maken.
  • Maak vervolgens de natte pekel door 100g Barbecoa pekelzout toe te voegen per liter water en breng het geheel aan de kook zodat het zout goed oplost.
  • Laat de natte pekel vervolgens in de koelkast afkoelen.
  • Plaats de kalkoen in de afgekoelde pekel en laat 24 uur in de koelkast staan.
  • Haal de kalkoen uit de pekel en laat hem 24 uur op een rooster in de koelkast drogen.
  • Ik vind het handig om hiervoor de RVS lekbak en RVS Rooster uit mijn Kamado Joe te gebruiken.

Bereiding:

  • Smeer de kalkoen in met olijfolie en kruid de buitenkant royaal met je favoriete chicken-rub. Ik gebruik graag de Wingman BBQ Rub van Braai, maar kies gerust zelf welke rub je het lekkerste vindt!
  • Om een kalkoen van ongeveer 4 kg te bakken moet je rekening houden met 2 tot 3 uur kooktijd. Maar let op, we moeten vooral rekening houden met de kerntemperatuur van het vlees zodat de kalkoen lekker sappig is.
  • Stel de Meater+ in op een kerntemperatuur van 76°C en plaats hem in het dikste deel van de borst.
  • Start de kamado op met 3 aanmaakblokjes en laat de temperatuur naar 140°C stijgen.
  • Leg de rookhout chunks op de gloeiende kolen en plaats de hitteschilden en de kalkoen op je RVS roosters in de laagste positie.
  • Controleer wanneer de kerntemperatuur rond de 50°C zit al eens of de kalkoen niet te hard bakt aan de onderkant. Als dit wel het geval is kan je de temperatuur wat verlagen en/of je rooster wat hoger leggen indien mogelijk.
  • Haal je kalkoen uit de kamado wanneer de kerntemperatuur bereikt is en laat 10 minuten rusten onder wat Butcher Paper. Gebruik geen aluminiumfolie want dan zal het knapperige vel verdwijnen!

Tip: Wil je een heerlijke smokey jus maken voor bij je kalkoen? Plaats hem dan in de RVS lekbak tijdens de bereiding, met de drippings kan je achteraf je jus maken!

Smakelijk!

Jan Luts

 

Je kan dit recept ook zonder de kalkoen te pekelen maken maar het beste resultaat krijg je door hem eerst nat te pekelen.

Hierdoor krijgt het vlees meer smaak en wordt het nog sappiger.

Je winkelmand