Kamado Joe Technieken

Kamado Joe Classic III

Grillen

In de eerste plaats is de Kamado Joe een BBQ. Door de keramische constructie en unieke werking is hij uitermate geschikt voor direct & indirect grillen. Je zal merken dat dit zeer vlot en handig gaat dankzij het Divide & Conquer systeem en de nauwkeurige temperatuurregeling.

Het resultaat? Super mals en sappig vlees met die typische BBQ houtvuur-smaak.

Low & Slow Cooking

Door de luchtdichte sluiting van het deksel en het hoge gewicht van je Kamado Joe heb je de mogelijkheid om de temperatuur zeer nauwkeurig te regelen en makkelijk lange tijd stabiel te houden. 

Hierdoor kan je je Kamado Joe gebruiken als rookoven of slow-cooker. (pulled pork, brisket, buikspek, warm gerookte zalm, …)

Een temperatuur van 100°C kan je makkelijk 16 uur en langer aanhouden zonder dat je houtskool hoeft bij te vullen.

SloRoller
Kamado Joe II Top Vent

Bakken

 

Wij zijn niet de enigen die vinden dat de Kamado Joe de lekkerste pizza´s bakt die je ooit gegeten hebt!

Hetzelfde geldt voor brood, lasagna of quiche. Vrijwel alles wat je in een oven bakt, kan je ook in de Kamado Joe bakken.

Heb je eenmaal die unieke houtvuur smaak geproefd, dan is er geen weg meer terug 😉

High Heat Searen

Een mooi bruin gekorste steak die sissend van de grill komt?

Het kan met je Kamado Joe dankzij de hoge temperatuur die we met het houtskool kunnen bereiken en het in hoogte verstelbaar Divide & Conquer systeem.

Zo’n heerlijk malse steak met krokant bruin korstje van de grill is een echte topper! 

SloRoller

Instructies om te grillen

 

Naast de vele andere culinaire mogelijkheden, gebruik je de Kamado Joe natuurlijk ook als een klassieke BBQ om te grillen.

Je zal merken dat dit zeer vlot en handig gaat onder meer dankzij het Divide & Conquer systeem en de nauwkeurige temperatuurregeling.

Volg deze werkwijze voor standaard BBQ-grill bereidingen. 

 

Werkwijze

 

  • Schud voor elk gebruik altijd even je houtskool op zodat de assen er af vallen, maak het as schuifje leeg en vul wat verse ‘Restaurant Grade’ houtskool bij.
  • Voor standaard BBQ grillen is 180°C de aangewezen temperatuur. Hiervoor steek je de Kamado Joe aan met drie aanmaakblokjes die je bovenop de houtskool plaatst. 
  • Na aansteken mag je het deksel onmiddellijk sluiten, maar zet de bovenste en onderste ventilatie openingen direct volledig open. Grill roosters mogen reeds in het toestel zodat ze mee opwarmen.
  • Wacht af tot je Kamado Joe een temperatuur van 180°C bereikt heeft. Sluit vervolgens het onderstel luchtventiel tot een opening van 2cm en sluit het Top Vent tot een opening van anderhalf streepje.  
  • Open nu je Kamado Joe en plaats één halve maan hitteschild in het Flexible Cooking Rack. Let er op dat het hitteschild de houtskool niet raakt. 
  • Plaats je roosters terug, ga er nog eens over met de Messing BBQ Borstel, doe wat arachideolie op een stuk keukenrol en en ga ermee over het rooster. Zo neem je eventueel roet weg en plakt het voedsel minder aan je rooster. 
  • Nu ben je klaar om vlees en groenten te grillen, gebruik de open (directe) kant om kleur te geven en de indirecte kant boven de steen om je eten te laten verder garen zonder dat het verbrandt. 
  • Ben je klaar vergeet je rooster niet opnieuw zuiver te maken en in te smeren met arachideolie, laat het vervolgens in het toestel liggen zodat de olie kan inbakken op het metaal en een beschermlaag vormt voor je rooster. 
  • Tot slot sluit je het deksel en alle ventilatieopeningen. Zo gaat de houtskool uit en blijven de resten bewaard voor je volgende kooksessie!
  • Smakelijk!

 

 

Instructies Low & Slow Cooking

 

Je Kamado Joe is uitermate geschikt om vlees traag te garen en te roken. Bij deze typisch Amerikaanse manier van BBQen laten we het vlees zéér lang op een lage temperatuur van 100°C garen zodat het super mals wordt, maar ook geweldig sappig blijft. Een unieke en ongeëvenaarde smaaksensatie!

Heb je een SloRoller? Gebruik deze dan zeker voor al je low & slow bereidingen, hij zorgt voor het best mogelijke resultaat! 

Werkwijze

  • Schud voor elk gebruik altijd even je houtskool op zodat de assen er af vallen, maak het as schuifje leeg en vul wat verse houtskool bij.
  • Voor slow cooking gebruik je best de hardere meer aromatische houtskool zoals onze Big Block van Kamado Joe!
  • Om een temperatuur van 100°C aan te houden steek je de Kamado Joe aan met slechts één aanmaakblokje dat je bovenop het houtskool plaatst. 
  • Na het aansteken, mag je het deksel onmiddellijk sluiten maar zet de bovenste en onderste ventilatie openingen direct volledig open. Grill roosters mogen reeds in het toestel zodat ze mee opwarmen.
  • Wacht af tot je Kamado Joe een temperatuur van 100°C bereikt heeft. Sluit vervolgens het onderstel luchtventiel tot een opening van 4mm en sluit het Top Vent tot een opening van een half streepje zodat er slechts een kleine driehoekige opening overblijft. 
  • Plaats de rookhout chunks nu bovenop het houtskool (soort en hoeveelheid volgens recept).
  • Plaats vervolgens de twee halve maan hitteschilden (Half Moon Heat Deflectors) in het Flexible Cooking Rack of gebruik je SloRoller.
  • Optioneel: vul een lekbak zoals aangegeven in je recept, dit kan met water maar ook met appelsap, wijn, bier in combinatie met verse kruiden.
  • Plaats je lekbak op het accessoire rek in de onderste positie tussen de hitteschilden (of SloRoller) en roosters in je Flexible Cooking Rack.
  • Plaats de halve maan RVS roosters terug in je Kamado Joe en vervolgens daarop je vlees.
  • Steek de probe van je kernthermometer in het vlees, probeer steeds de punt mooi in het midden van het vlees te krijgen. Doe dit door de probe horizontaal in te brengen.
  • Pak je vlees volgens recept in met Butcher Paper. Dit is beter om een krokante korst te houden en hygiënischer dan aluminium folie. 
  • Haal bij de gewenste kerntemperatuur je vlees van het rooster en laat rusten zoals in het recept aangegeven. 
  • Smakelijk!

 

Instructies Pizza’s bakken

 

De Kamado Joe is uitermate geschikt voor het bakken van heerlijke pizza’s op hoge temperatuur zodat je een heerlijk krokante bodem krijgt en de echte ‘al forno’ houtvuur smaak zoals in de beste pizzeria!

Werkwijze

  • Schud voor elk gebruik altijd even je houtskool op zodat de assen er af vallen, maak het as schuifje leeg en vul wat verse houtskool bij.
  • Om pizza’s in je Kamado Joe te bakken gebruik je best onze ‘Restaurant Grade’ Houtskool.
  • Steek de ‘Restaurant Grade’ Houtskool met 3 aanmaakblokjes aan.
  • Na aansteken mag je het deksel onmiddellijk sluiten, maar zet de bovenste en onderste ventilatie openingen direct volledig open.
  • Wacht af tot je Kamado Joe een temperatuur van 350°C bereikt heeft. Sluit vervolgens zowel het onderstel luchtventiel als de schijf van het topvent tot de helft. 
  • Plaats het ‘Accessory Rack’ vanboven in de hoogste positie in het ‘Flexible Cooking Rack’. 
  • Hierop plaats je de twee ‘Half Moon Heat Deflectors’ en daar bovenop je Pizzasteen. 
  • Laat nu de temperatuur terug oplopen tot 350°C en wacht 10 minuten zodat de pizzasteen en de koepel van je Kamado Joe ook goed warm zijn. Je hebt de reflectie warmte van de koepel nodig om de bovenkant van je pizza te bakken. 
  • Controleer voor je de pizza gaat bakken of de steen warm genoeg is, deze moet 250°C zijn. Meten doe je met een infrarood thermometer. 
  • Plaats de pizza met behulp van de pizza schep op de pizza steen.  
  • Draai de pizza een kwart slag na 3 minuten en controleer de bodem zodat deze zeker niet verbrandt.
  • ls de Kamado goed op temperatuur is, kan de pizza nu al klaar zijn. Indien dit niet het geval is, controleer je binnen twee minuten nogmaals.
  • Hou het deksel zoveel mogelijk gesloten, zo gaat er geen warmte verloren.

Tip: Als je gebruik maakt van twee pizzascheppen kan je steeds een volgende pizza klaarmaken terwijl de voorgaande aan het bakken is. Het bakken verloopt dan vlotter en je spaart houtskool uit!

Instructies High Heat Searen

 

Een van de voordelen van een Kamado Joe keramische BBQ is dat je er uitstekend steak mee kan bakken, net als de echte grill restaurants. Zo’n heerlijk malse steak met krokant bruin korstje van de grill is een echte topper!

Werkwijze

  • Schud voor elk gebruik altijd even je houtskool op zodat de assen er af vallen, maak het as schuifje leeg en vul wat verse houtskool bij.
  • Om steak op je Kamado Joe te bakken, gebruik je best onze ‘Restaurant Grade’ Houtskool.
  • Steek de ‘Restaurant Grade Houtskool’ met 3 aanmaakblokjes aan.
  • Plaats de gietijzeren roosters in de kamado zodat ze mee opwarmen. 
  • Na het aansteken, mag je het deksel onmiddellijk sluiten, maar zet de bovenste en onderste ventilatie openingen direct volledig open.
  • Wacht af tot je Kamado Joe een temperatuur van 100°C bereikt heeft. Verminder vervolgens het onderstel luchtventiel tot een opening van 4mm en het topvent tot een half streepje.
  • Schuur de roosters op met de Messing BBQ Borstel en smeer het rooster in met arachideolie.  
  • Plaats de hitteschilden in het toestel. Om een extra smaak effect te krijgen, kan je eerst nog eikenhouten snippers op de gloeiende houtskool leggen. Hierdoor krijg je een heerlijk lichte vanilleachtige toets in de steak. 
  • Leg je steak op het rooster en volg de kerntemperatuur op met een BBQ thermometer. 
  • Sluit het deksel en laat de steak indirect opwarmen tot de gewenste kerntemperatuur.

  • Hou rekening met de temperatuur-tabel om de juiste garing van je steak te bepalen. Je merkt dat de temperatuur tijdens de eerste indirecte fase lager is dan de eindtemperatuur. Tijdens het searen zal je kerntemperatuur namelijk nog wat stijgen.  
  • Als de gewenste temperatuur bereikt is, haal je de steak uit je Kamado Joe, pak je hem in met butcher paper en laat je hem rusten. 
  • Neem vervolgens de hitteschilden uit de kamado, plaats de gietijzeren roosters in de onderste positie en open de luchttoevoer boven en onder maximaal tot je een temperatuur van 250°C bereikt hebt.
  • De steak heeft ondertussen kunnen rusten en is nu klaar om geseared te worden.
  • Plaats de steak op je gietijzeren rooster. En laat 1 minuut grillen. Hiervoor kan je het deksel open laten, tenzij je je steak nog wat verder wil laten doorgaren dan sluit je het deksel. 
  • Na 1 minuut draai je je steak 90° om het gekende geruit patroon te krijgen, de sear marks. 
  • Herhaal deze stap vervolgens aan de andere kant van je steak. 
  • Hierna is je steak klaar en kan je hem onmiddellijk opdienen. Rusten hebben we immers al gedaan en door direct op te dienen blijft de korst van je steak mooi krokant!
  • Smakelijk!

Terug naar boven

Je winkelmand