Oorsprong en Evolutie van de Kamado | Kamado BBQ

We ship your Kamado Joe to any location in Europe!
Shipping price upon request.

info@kamadobbq.be

Levering met installatie & tips binnen de 2 werkdagen na ontvangst betaling.

Gratis verzending vanaf 95 euro!
Geldig voor verzendingen naar België, Nederland en Luxemburg

Voor al je vragen bel ons: +32 488 844 345

Winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg.

Oorsprong en Evolutie van de Kamado

Oorsprong en Evolutie van de Kamado

De mens maakt al duizenden jaren gebruik van aardewerk potten en schalen voor het bereiden van voeding. Overal ter wereld zijn aardewerk kookpotten gevonden. In China zijn exemplaren aangetroffen die volgens archeologen meer dan 3000 jaar oud zijn. Aangenomen wordt dat de moderne Kamado zijn oorsprong vindt in deze ronde aardewerk kookpotten, waarbij het aardewerk uiteindelijk plaatsgemaakt heeft voor keramische materialen.

Wereldwijd heeft deze eenvoudige kookpot zich in diverse richtingen ontwikkeld. Neem bijvoorbeeld de tandoor in India of de Japanse mushikamado, bedoeld voor het stomen van rijst, die gebruikt wordt bij ceremoniële gelegenheden. De oorspronkelijke mushikamado was een ronde aardewerk pot met een los, koepelvormig deksel, die met name aangetroffen werd in het zuiden van Japan. In de loop der tijd werd hij voorzien van een regelschuif en ventilatieopening om de warmte beter te kunnen regelen. Ook ging men op houtskool stoken in plaats van hout. Na de Tweede Wereldoorlog maakten de Amerikanen kennis met de mushikamado.

De naam ‘kamado’ is in feite het Japanse woord voor ‘kachel’ of ‘fornuis’. Letterlijk betekent kamado ‘plaats voor de kookpot’. Tegenwoordig geldt kamado als algemene aanduiding voor dit type keramische grill.

Technologie

De moderne kamado-grills worden gemaakt van allerlei soorten materialen, waaronder bij hoge temperatuur gestookt keramiek, vuurvaste materialen, traditioneel terracotta en een mengeling van Portlandcement met lavasteengruis. De buitenkant varieert van hoogglanzend keramisch glazuur tot verf, stucwerkachtig reliëf of keramische tegels. Dankzij het gebruik van moderne keramische en hittebestendige materialen (technologie die ook in de hitte schilden van de space shuttel gebruikt werden) komt het zelden voor dat er een barst ontstaat in de behuizing, wat bij het oorspronkelijke Japanse model wel vaak het geval was.

Brandstof

De meeste kamado-bbq’s branden op houtskool, hoewel er enkele pogingen zijn gedaan om ze op gas of elektrisch te stoken. Een van de voordelen van de keramische constructie is dat het bereide voedsel geen bijsmaak (metaalsmaak) krijgt. Om dezelfde reden verdienen houtskoolbrokken de voorkeur voor de moderne Kamado BBQ. Niet alleen blijft er bij houtskoolbrokken weinig as over, het alternatief is houtskoolbriketten en die bevatten veel toevoegingen die de smaak van het voedsel nadelig kunnen beïnvloeden. Houtskoolbrokken kunnen op een milieuvriendelijke en duurzame wijze worden vervaardigd door gebruik te maken van hakhout.

Toepassingen

Keramische bbq’s in kamado-stijl bieden bijzonder veel mogelijkheden. Ze zijn niet alleen geschikt om mee te grillen en te roken, maar ook voor het bakken van pizza op een pizzasteen. Ook brood, cake en taarten kunnen erin gebakken worden. Dat komt omdat de keramische behuizing uitstekend de warmte vasthoudt, wat betekent dat er gemiddelde temperaturen tot 400 °C bereikt kunnen worden. Daarnaast kan de luchttoevoer (en daarmee de temperatuur) in een Kamado heel nauwkeurig geregeld worden, zodat de BBQ fungeert als een soort houtoven. Daardoor zijn ze ook te gebruiken voor het braden en bakken van alles wat er in een traditionele  oven gebraden of gebakken wordt.