🔥 Start hier je BBQ avontuur🔥

Gebruik & Onderhoud

Vóór het aansteken van je Kamado Joe

 

Het is belangrijk om voldoende houtskool te gebruiken en goed de luchttoevoer te regelen:

In de Kamado Joe bevindt zich een keramische vuurkorf waar de houtskool in gaat. (Optioneel kan een houtskoolmandje gebruikt worden. Bij Classic III modellen zit dit standaard inbegrepen.).

  • De vuurkorf mag volledig gevuld worden met houtskool.
  • Let er wel op dat je steeds een paar cm lucht laat tot de onderkant van de hitteschilden.
  • Het is belangrijk om kwalitatieve houtskool met grote brokken te gebruiken, de zogenaamde ‘lump charcoal’ (vb. onze ‘Restaurant Grade’ Houtskool, zuivere kwalitatieve houtskool ideaal voor dagelijks gebruik).
  • Dankzij de grote stukken houtskool is er een goede luchtcirculatie in de Kamado Joe en krijg je een stabiele temperatuur, hierdoor kan je je op het bakken kan concentreren.
  • Door het gebruik van houtskool van slechte kwaliteit of houtskool die uit kleine brokjes bestaat, raken de luchtgaten in het vuurrooster verstopt, waardoor je niet de gewenste hoge temperaturen bereikt die nodig zijn om te grillen, bakken en te schroeien.

 

De temperatuur wordt geregeld via twee ventilatieopeningen:

  • Aan de onderkant: ventilatieopening voor de aanvoer van lucht naar de houtskool.
  • Boven in het koepelvormige deksel: nauwkeurig regelbaar topvent waardoor de rook kan ontsnappen.

Op de firebox rust het Flexible Cooking Rack. Boven het vuur worden er één of meerdere roosters bevestigd waarop het voedsel bereid wordt. De thermometer vind je terug in het deksel. Deze gebruik je voor het controleren van de temperatuur in de Kamado Joe.

We raden onze klanten aan om de assen onder de vuurkorf voor iedere kooksessie te verwijderen.  Elke Kamado Joe wordt geleverd met een as-schuif, waardoor je de assen makkelijk kan verwijderen.

Aanwijzingen voor het verwijderen van as:

  • Rakel de houtskool in de vuurkorf op zodat eventuele asresten door het vuurrooster omlaag vallen.
  • Doe de ventilatieschuif onderaan open zodat je bij de as-schuif kan.
  • Trek de as-schuif langzaam uit de ventilatie opening en werp de assen weg.
  • Plaats de lege as-schuif vervolgens terug via de onderste ventilatie opening.

 

Jan van Kamado BBQ

Het aansteken van je Kamado Joe

  • Steek de houtskool aan met behulp van aanmaakblokjes of aanmaakwokkels en een BBQ torch. Plaats ze steeds bovenop de houtskool.
  • Gebruik één aanmaakblokje voor bereidingen op 100°C en drie aanmaakblokjes of wokkels voor alle gerechten boven de 100°C.
  • Sluit het deksel van de kamado na aansteken maar doe de ventilatieschuif en het topvent volledig open voor maximale airflow.
  • Verminder de luchttoevoer wanneer de gewenste temperatuur bereikt is.
  • Gebruik enkel natuurlijke aanmaakblokjes of wokkels om je kamado aan te steken. Zo voorkom je dat chemische walmen in de keramiek blijven hangen. Gebruik nooit chemische aanmaakblokjes, aanstekervloeistof of andere brandbare vloeistof!

Houtskool kan opnieuw worden aangestoken voor meerdere kooksessies. Rakel de gebruikte houtskool op met je Ash Tool, zodat de as door het bodemrooster omlaag valt.

Zorg er steeds voor dat de luchtgaten in het vuurrooster niet verstopt zijn met kleine stukjes houtskoolrestjes. Voeg wat verse houtskool toe en je bent weer vertrokken!

Het onderhoud van je Kamado Joe

 

Om optimaal te kunnen blijven genieten van je keramische BBQ raden we onderstaande controlestappen aan:

Vóór en na het eerste gebruik en regelmatig doorhéén het jaar: 

Controleer of de banden nog strak om de dome en base zitten.

  • Neem een inbussleutel en een steeksleutel. Kijk na of je weerstand voelt wanneer je de sleutel draait.
  • Zit er beweging in de banden of het handvat wanneer je het deksel optilt of laat zakken? Draai de schroeven dan strakker aan.

Controleer of het topvent goed vast zit.

  • Zo niet? Breng rondom wat extra vilt aan bovenop de bestaande pakking. Let op dat je het topvent niet te vast klemt, dat kan schadelijk zijn voor het keramiek.

Controleer of de metalen banden horizontaal uitgelijnd zijn tov het keramiek.

  • Zo niet? Blokkeer de veer van het dekselscharnier en maak de metalen band(en) voldoende los om ze op hun plaats te kunnen duwen. Draai ze vervolgens opnieuw vast. Deblokkeer de veer.

Dagelijkse beschermingstips

 

  • We raden aan om je Kamado Joe af te dekken met een beschermhoes wanneer deze buiten staat of lange tijd niet gebruikt wordt. 
  • Laat de ventilatieopeningen open.
  • Schimmel kan optreden wanneer je de grill niet afdekt met een hoes of wanneer de Kamado Joe buiten staat en lange tijd niet gebruikt wordt.  Schimmel kan je makkelijk verwijderen door je kamado een keer goed warm te stoken. Gebruik nooit chloor of andere schoonmaakproducten!

 

Zelfreinigende functie van de Kamado Joe

  • Verwarm de Kamado Joe tot 350°C.
  • Verwijder de grill roosters.
  • Laat hem 30 minuten op die temperatuur branden.
  • Sluit de luchttoevoer helemaal af.
  • Laat de grill volledig afkoelen.

 TIP: dit resultaat kan je ook bereiken in combinatie met het bakken van pizza’s.

 

Grillen met gezond verstand

  • Gebruik je kamado alleen buiten of in ruimtes met aangepaste afzuiging.
  • Zet je kamado op een stabiele ondergrond.
  • Raak de metalen onderdelen van de kamadol niet aan wanneer hij brandt.
  • Gebruik tools die speciaal bedoeld gemaakt zijn om mee te BBQ’en.
  • Steek je kamado nooit aan met brandbare vloeistoffen (zoals aanstekervloeistof, benzine, petroleum enz.).
  • Gebruik alleen houtskool als brandstof (geen briketten of hout).
  • Wacht tot je kamado is afgekoeld alvorens de grill te verplaatsen.

 

BELANGRIJK : Voorkomen van steekvlammen

Wanneer je bij hoge temperatuur bakt en je sluit de zuurstoftoevoer naar het vuur af door de ventilatieopeningen boven- en onderin helemaal dicht te schuiven, kan er een steekvlam ontstaan wanneer je het deksel vervolgens binnen korte tijd opent.

Hoe steekvlammen voorkomen?

  • Doe de ventilatieopeningen boven- en onderin weer open en wacht 10 seconden.
  • Til het deksel gedurende 3 seconden een stukje van 2,5 cm op. Vervolgens kan je het helemaal opendoen.

Extra tip: draag steeds je hittebestendige BBQ handschoenen!

 

SloRoller
Je winkelmand