We ship your Kamado Joe to any location in Europe!
Shipping price upon request.

info@kamadobbq.be

Levering binnen de 2 werkdagen na ontvangst betaling.

Gratis verzending vanaf 95 euro!
Geldig voor verzendingen naar België, Nederland en Luxemburg

Voor al je vragen bel ons: +32 488 844 345

Winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg.

Gebruik van uw keramische Kamado Joe BBQ

     Opbouw van de Kamado Joe BBQ

In de Kamado Joe bevindt zich een keramische vuurkorf waar de houtskool in gaat. Op de vuurkorf ligt de vuurring en daarop rust het Flexible Cooking Rack.
Aan de onderkant is de BBQ voorzien van een ventilatieopening voor de aanvoer van lucht naar de houtskool.

Boven in het koepelvormige deksel bevindt zich een regelbare schuif met margrietschijf waardoor de lucht kan ontsnappen.
De temperatuur wordt geregeld via deze twee ventilatieopeningen.Boven het vuur worden één of meer roosters bevestigd waarop het voedsel bereid wordt.
Het deksel heeft bovendien een opening waar een thermometer met wijzerplaat in past voor het controleren van de temperatuur in de Kamado Joe BBQ.

 


     Alvorens je de Kamado Joe aansteekt

Het is belangrijk om voldoende houtskool te gebruiken en goed de luchttoevoer te regelen.

  1. De vuurkorf mag volledig gevuld worden met houtskool. Let er wel op dat je steeds een paar cm lucht laat tot de onderkant van de hitteschilden.
  2. Het is heel belangrijk om steeds kwalitatieve houtskool met grote brokken, de zo genaamde ‘lump charcoal’, te gebruiken (vb. Fire Up Professional Grill Houtskool).
  3. Dankzij de grote brokken houtskool is er een goede luchtcirculatie in de Kamado Joe en krijg je voorspelbare brandpatronen.
  4. Voorspelbare brandpatronen zijn noodzakelijk zodat je je op het bakken kan concentreren.
  5. Door het gebruik van houtskool van slechte kwaliteit of houtskool die uit kleine brokjes bestaat, raken de luchtgaten in het vuurrooster verstopt, waardoor je niet de gewenste hoge temperaturen bereikt die nodig zijn om te roosteren en te schroeien.
  6. Houtskool kan twee- tot driemaal opnieuw worden aangestoken voor meerdere keren grillen. Rakel de gebruikte houtskool op met de as-schuiver (Ash Tool), zodat de as door het bodemrooster omlaag valt.
  7. Zorg er steeds voor dat de luchtgaten in het vuurrooster niet verstopt zijn met kleine stukjes houtskoolrestjes. Vul de oude houtskool aan met wat nieuwe houtskool en je bent weer vertrokken!

 


     Het aansteken van je Kamado Joe

  1. Steek de houtskool aan met behulp van aanmaakblokjes, een aanmaakbuis, elektrische aansteker of kleine gas brander.
  2. Gebruik enkel natuurlijke materialen om je kamado aan te steken. Zo voorkom je dat chemische walmen in de keramiek blijven hangen.
  3. Gebruik één tot drie aanmaakblokjes naargelang het recept.
  4. Doe de ventilatieschuif onderaan open en laat het deksel openstaan.
  5. Wacht 5 minuten tot de aanmaakblokjes opgebrand zijn.
  6. Sluit het deksel, doe de ventilatieopening bovenin helemaal open en regel de luchttoevoer bij wanneer de gewenste temperatuur bijna bereikt is.

      ! Tip voor aansteken: gebruik nooit chemische aanmaakblokjes, aanstekervloeistof of andere brandbare vloeistof !

 


     De meest gebruikte technieken

‘Low & slow’ garen & roken

Een van de voordelen van een Kamado Joe keramische BBQ is de mogelijkheid om te garen bij lage temperatuur. Niets is zo smakelijk als een malse, doorrookte varkensschouder, braadstuk of lendenribbetjes!

     Werkwijze

  1. Voor een ‘low & slow’ temperatuur van zo’n 100 °C begin je met één aanmaakblokje zodat je één gloeikern krijgt.
  2. Sluit het deksel en laat de temperatuur langzaam hoger worden met de ventilatieschuif onderaan 5 cm open, de opening bovenin 1,5 cm open en de margrietschijven helemaal geopend.
  3. Met deze methode kan het 30 tot 45 minuten duren voor de gewenste temperatuur bereikt is, maar de houtskool blijft wel lang en rustig doorbranden.
    ! Tip voor lage temperaturen: de temperatuur opvoeren is makkelijk, maar als de temperatuur te hoog wordt, is het heel lastig om de hitte te temperen !
  4. Plaats de twee halve maan hitteschilden (Half Moon Heat Deflectors) in het Flexible Cooking Rack.
  5. Vul een lekbak zoals aangegeven in je recept, dit kan met water maar ook met appelsap, wijn of combinaties met verse kruiden.
  6. Plaats de lekbak op de hitte schilden en plaats het Flexible Cooking Rack in de Kamado Joe.
  7. Plaats de halve maan grillroosters op het Flexible Cooking Rack en laat de Kamado terug op temperatuur komen door voldoende luchtcirculatie toe te laten.
  8. Verminder de luchtcirculatie als je een temperatuur van ongeveer 100°C bereikt hebt en laat vanboven en vanonder 1 – 2 cm opening.
    ! Tip als je wil roken, leg je alvorens het vlees in de kamado te leggen enkele klompjes rookhout op de houtskool !
  9. Leg het vlees op de rooster en steek de pen van de kernthermometer in het vlees, probeer steeds de punt mooi in het midden van het vlees te krijgen.
    ! Tip Dit kan je makkelijker doen door de pen horizontaal in te brengen.
  10. Haal bij de gewenste temperatuur het vlees van het rooster en laat rusten zoals in het recept aangegeven.

 

Schroeien: roosteren bij hoge temperatuur

Een van de voordelen van een Kamado Joe keramische BBQ is dat je er uitstekend biefstukken mee kan schroeien, net als in een gespecialiseerd steakrestaurant. Zo´n knapperig bruine, sappige biefstuk van de grill, daar loopt iedereen het water van in de mond!

Werkwijze
  1. Steek de houtskool met 3 aanmaakblokjes aan zodat je 3 gloeikernen krijgt.
  2. Doe de ventilatieschuif onderaan open en laat het deksel openstaan.
  3. Wacht 5 minuten tot de houtskool gaat gloeien.
  4. Sluit het deksel, doe de ventilatieopening bovenaan helemaal open.
  5. Laat de temperatuur oplopen tot 260 à 370 °C.
  6. Wanneer de temperatuur gestegen is tot 10 graden onder de gewenste stand schuif je de bovenste en onderste ventilatieopening half dicht.
  7. Plaats het Flexible Cooking Rack in de Kamado met het ene halve maan grill rooster op het laagste niveau en het andere op het hoogste niveau.
    Op die manier kan je de biefstuk wat hoger leggen indien nodig.
  8. Om de temperatuur te laten zakken schuif je de ventilatieopening bovenin nog iets verder dicht. Voor een hogere temperatuur schuif je hem weer iets verder open.Een kiertje van 6 mm meer of minder kan een verschil van wel 15 graden betekenen.

Bereiding van Entrecote of andere biefstuk:

  • Zorg er voor dat je vlees dik genoeg is, een biefstuk van 1cm dik zal je moeilijk vanbuiten gebruind krijgen zonder hem overgaar te maken.
  • Bestrijk de biefstukken licht met olijfolie, zo blijven ze niet aan het hete rooster plakken.
  • Bestrooi het vlees met grof zeezout en peper naar smaak. Het zeezout trekt alleen in het buitenste laagje van het vlees.
  • Leg de biefstukken op de grill, sluit de Kamado steeds tussen alle handelingen.
  • Draai ze om met behulp van een tang of bakspaan. Niet met een vork, want dan lopen de vleessappen weg.
  • Voor een medium gebakken biefstuk van 2,5 cm dik hou je een temperatuur van 315°C aan.
    Rooster 1,5 minuut en draai de biefstuk een kwart slag, waarna je terug 1,5 minuut kan roosteren, op die manier krijg je een mooi ruitjes patroon op het vlees. Na 3 minuten draai je het vlees om en herhaal alles nog eens. In totaal ben je dus 6 minuten bezig.
    Voor een meer doorbakken biefstuk laat je het vlees iets langer liggen. Wil je het vlees wat roder, rooster het dan korter.
  • Haal de biefstukken van de grill en laat ze 2 minuten rusten voordat je ze serveert of snijdt. Zo kunnen de sappen terugvloeien naar het midden van het vlees. Je kan ze ook onmiddellijk aansnijden en de sappen met wat brood opdeppen. Het voordeel van deze methode is dat de korst van het vlees krokanter blijft.

 

Pizza’s bakken

De Kamado Joe is uitermate geschikt voor het bakken van heerlijke pizza’s met echte houtoven gestookte smaak en een geweldig lekkere krokante korst.

! Tip Zorg dat je voldoende houtskool gebruikt als je meerdere pizza’s wil bakken, je kan meer houtskool dan gewoonlijk in de vuurkorf doen, de hitteschilden liggen bij het maken van pizza toch een stuk hoger !

Werkwijze

  1. Steek de houtskool met 3 aanmaakblokjes aan zodat je 3 gloeikernen krijgt.
  2. Doe de ventilatieschuif onderaan open en laat het deksel openstaan.
  3. Wacht 5 minuten tot de houtskool gaat gloeien.
  4. Sluit het deksel, doe de ventilatieopening bovenin helemaal open.
    ! Tip Als je goede houtskool hebt die snel brandt kan je beter wat meer tijd nemen om de kamado warm te stoken. Op die manier warmt de keramiek van het deksel beter op en zal de bovenkant van de pizza ook beter bakken.
    Zet daarom de ventilatie openingen maar voor ¾ open !
  5. Plaats het stervormig Accessory Rack op het hoogste niveau in het Flexible Cooking Rack. Op het Accessory Rack plaats je de twee halve maan hitte schilden, daarop de twee halve maan roosters en tenslotte als laatste de pizza steen.
    Laat nu de temperatuur oplopen tot minstens 320°C.
  6. Plaats de pizza met behulp van de pizza schep op de pizza steen. Draai de pizza een kwart slag na 3 minuten en controleer de bodem zodat deze zeker niet verbrandt.
    Als de Kamado goed op temperatuur is kan de pizza nu al klaar zijn, indien dit niet het geval is controleer je binnen twee minuten nogmaals.
    Natuurlijk steeds het deksel zoveel mogelijk gesloten houden.

! Tip Als je gebruik maakt van twee pizza scheppen kan je steeds een volgende pizza klaarmaken terwijl de voorgaande aan het bakken is en gaat het bakken heel wat vlotter !